Debarquement immediat – comedie franceza

Debarquement immediat sau Aterizare fortata asa cum este tradus in romana, este un film de comedie ce a avut premiera la noi vinerea trecuta. Daca ati vazut cateva din comediile franceze din ultimii ani trebuie spus ca de data asta nu mai avem umorul acela exagerat, specific filmelor din seria Asterix si Obelisc.

Avem si de data asta umor, insa sunt momente in care acesta e mai degraba unul retinut, cu cateva momente de explozie. Exista si secvente in care regizorul greseste modul in care vrea sa construiasca umorul, dar per ansamblu este o comedie buna, care ar putea sa le placa multora si mai putin altora. Trailerul pus la dispozitie de producatori surprinde maxim unul dintre momentele de varf al filmului, dar nu poate fi inteles in totalitate fara a cunoaste contextul in care are loc secventa respectiva.

Scenariul este unul bun si exploateaza anumite prejudecati legate de imigranti si de ce nu chiar de teroristi. Akim este un imigrant alegerian confundat cu un terorist afgan care trebuie expulzat in Kabul. Fernandez si Guy sunt insarcinati sa il duca pe Akim cu avionul pana in Afganistan, iar dupa cum incepe filmul putem ajunge repede la concluzia ca majoritatea actiunii se va petrece intr-un avion low cost, in care in afara de doua stewardese si o replica inteligenta nu pare nimic a te atrage.

Din fericire, avionul are o problema tehnica si face o escala in Malta. De aici tot traseul se modifica complet si nu mai ajungem in Afganistan, insa ajungem in Libia. In realitate nu vom vedea decat Malta deoarece secventele din Libia puteau fi filmate oriunde exista o tabara de refugiati in desert.

Filmul nu incearca doar sa ironizeze anumite prejudecati ale noastre despre altii,ci are si cateva scene de pamflet la adresa altor filme. Cea mai evidenta este cea in care conjunctura face ca Fernandez, Akhim si un alt imigrant plutesc intr-o barca gonflabila in mijlocul Marii Mediterane. Fiecare ar vrea sa scape de ceilalti doi, insa acestia isi dau seama ca doar impreuna pot ajunge la tarm. Scena ne aminteste cu siguranta de Life of Pi.

Intr-un final putem retine ca Debarquement immediat este o comedie franceza in care doi politisti trebuie sa duca in Afganistan un algerian despre care se crede ca ar fi un afgan cu probleme. Avionul face escala in Malta, iar de aici prizonierul celor doi politisti francezi incearca sa ajunga in Algeria, insa lucrurile se complica si ajunge intr-o tabara de refugiati din Libia, impreuna cu unul dintre cei care avea sarcina de a il duce in Kabul.

Trailer Debarquement immediat

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *