Cum sa alegem un detector radar potrivit

Starea drumurilor din Romania nu este asa cum ne-am dori sa fie. Gropile multe sau benzile foarte putine contribuie de foarte multe ori la aparitia blocajelor si a intarzierilor, fortandu-ne sa apasam mai mult decat e legal pe acceleratie pentru a ajunge la servici sau acasa. Trebuie sa fim insa atenti pentru ca Politia amplaseaza in mod regulat radare, in mod vizibil sau in asa fel incat sa nu fie vizibile.

De multe ori suntem pusi in postura de a alege dintre doua riscuri – sa fim certati de sefi ca intarziem mereu sau sa platim o amenda de circulatie pentru depasirea vitezei. Putem evita aplicarea amenzilor pentru depasirea vitezei regulamentare daca avem in masina un detector pentru radar, care este legal in acest moment in Romania. Legislatia romaneasca nu precizeaza nimic de ele si unde legea nu interzice inseamna ca permite. Acesta nu trebuie insa sa bruieze radarele Politiei, adica sa functioneze doar ca un aparat de detectarea a radarelor si nu unul antiradar.
detector radar cobra

Cum facem alegerea potrivita atunci cand cumparam un detector pentru radar

Pentru a alege un aparat de detectare a radarelor trebuie sa avem in vedere trei lucruri – tehnologia de functionare, functiile suplimentare si distanta de detectie. In caz contrar riscam sa cumparam un aparat care detecteaza radarul abia dupa ce agentii de politie ne fotografiaza depasind viteza regulamentara.
Un detector radar de ultima generatie trebuie sa dispuna de optiunea de detectie a semnalului de calibrare POP si sa aiba optiunea Pulsed/Instant On Detection, cu un timp de reactie mai mic de 0,5 secunde. Nu doar viteza de detectie este importanta ci si distanta de la care detecteaza un radar, care in cazul unui aparat bun ar trebui sa fie de minimum 1,6 kilometri.

Principala functia a unui astfel de aparat este de a detecta radarele, insa acest lucru poate fi insuficient daca nu are functii care sa il avertizeze sonor pe sofer. In caz contrar ne simtim nevoiti sa ne uitam mereu pe banda aparatului, iar acest lucru nu este deloc confortabil si practic cand conducem.

Nu trebuie sa uitam de benzile de detectie, care trebuie sa fie cat mai multe, dar sa aiba in mod special benzile X, Ka, Ku si K. Multi soferi sustin ca radarele politiei folosesc in prezent banda Ka. Chiar si daca ar fi asa, e bine ca detectorul sa aiba cat mai multe benzi pentru ca politistii au tot interesul sa le schimbe tot mai des.

Un ultim sfat ar fi ca un astfel de aparat nu ne poate proteja de accidente. Asadar, chiar daca il avem in masina ar trebui sa incercam sa pastram tot timpul distanta regulamentara si sa conducem cu prudenta, indiferent ca mergem cu 30 de kilometri sau cu 100 de kilometri pe ora.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *