Centrala termica electrica sau pe gaz?

Cu siguranta v-ati pus cel putin odata intrebarea daca e mai convenabila o centrala termica decat racordarea la reteaua publica de incalzire. Cel putin pe termen scurt si mediu, centrala termica pare o solutie mult mai buna pentru ca platesti exact cat consumi, nu depinzi de eventualele avarii si nu trebuie sa iti faci griji daca stai la ultimul etaj, acolo unde apa calda ajunge foarte greu.
centrala-termica-electrica-gaz
Unii se mai intreba daca sa isi aleaga o centrala electrica sau una pe gaz. Raspunsul ar fi ca cea mai buna centrala termica este cea care se pliaza cel mai bine pe nevoile tale. Spre exemplu, nu are rost sa te gandesti la acest lucru daca nu exista retea de gaze in zona in care locuiesti. De asemenea, aceasta comparatie nu are sens sa fie facuta daca ne producem singuri electricitatea sau macar o parte din ea, cu panouri fotovoltaice sau alte surse verzi.

Daca nu sunteti in nici una dintre cele doua situatii, atunci va puteti gandi ce solutie sa alegeti. Fiecare vine la pachet cu mai multe avantaje si dezvantaje astfel incat solutia cea mai buna nu poate rezulta decat din cantarirea tuturor acestor lucruri, raportate evident la propriile nevoi si posibilitati.

Centrala termica electrica sau pe gaz – avantaje si dezavantaje

Centrala electrica vine cu avantajul ca nu emite noxe si nu are nevoie de cos de evacuare. De asemenea, fiecare Kw/h se transforma in energie termica, neexistand pierderi. Conteaza insa ce pret platiti pentru electricitate pentru ca acesta difera in functie de furnizor. O metoda simpla de a vedea cat veti plati la electricitate este sa transmiteti un index autocitit pentru o factura, la care sa adaugati consumul centralei pentru perioada respectiva de facturare. In felul acesta veti vedea clar cat va vor veni facturile de mari cu o astfel de centrala in plus.

Teoretic, singurele dezavantaje ale centralei electrice ar putea fi factura lunara mai mare si faptul ca daca trebuie sa acoperiti un spatiu mare, s-ar putea ca reteaua electrica sa nu faca fata. In rest, aceasta este mai silentioasa, nu necesita revizii tehnice periodice si nu exista pericolul de explozii. De asemenea, se pot evita intoxicarile cu gaz.

Centrala pe gaz are avantajul ca poate acoperi o suprafata mult mai mare fara a aparea probleme suplimentare. De asemenea, reteaua electrica nu va fi incarcata si in felul acesta nu ne vom trezi ca ne sare periodic siguranta.
Daca vreti sa va faceti un calcul legat de costul centralei pe gaz, trebuie sa plecati de la un raport ANRE potrivit caruia, o centrala care trebuie sa incalzeasca in timpul iernii doua camere, consuma lunar 300 de metri cubi de gaz.

Descoperirea dezavantajelor este foarte simplu de facut. E suficient sa ne uitam pe avantajele centralei electrice. Practic am scos in evidenta avantajele si dezavantajele fiecarei centrale raportandu-ne la cealalta centrala. Ca atare avantajele uneia se transforma in dezavantajele celeilalte.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *